Kabak tatlısını sevmeyeniniz yoktur herhalde. Hele de iyi
pişmişse ağdalı ağdalı yumuşacık, ağzınızda dağılır, tadına doyum olmaz.
* * *
Geçen haftalarda bizim oğlanın Londra’daki yuvası
çocukları okula yakın bir çiftliğe meyve-sebze toplamaya götürdüler. Amaç 3-4 yaş
aralığındaki ufaklıkların meyve ve sebzeleri tanımaları ve nasıl yetiştiklerini
görmeleriydi. Hoş bir yaklaşım bence. Hepsinin yanına da 3 Sterlin para
istediler. Bizimki akşamüstü yorgunluktan
bitmiş bir şekilde 2 kilo’ya yakın bir balkabağı ile eve geldi.
Benim de aklımda kaç zamandır bir kabak tatlısı vardı. Tabi
ki hemen çocuğun kabağına el koydum! Tarif olarak Refika’nın Mutfağı’ndan yararlandım ama
annemin öğütleriyle harmanladığım için birebir uygulamadım. İçinden çıkan çekirdekileri de ayrıca ayırdık,
kurutmaya çalışıyoruz, yakında ev yapımı kabak çekirdeği yeme niyetindeyiz.
Malzemeler:
2 kilo temizlenmiş balkabağı
3 klasik su bardağı toz şeker
Dövülmüş ceviz (4 avuç kadar)
(İsteğe bağlı olarak 3-4 karafili kabaklar pişerken
suyuna atabilirsiniz)
Yapılış Şekli:
Kabakları orta büyüklükte kesip, yayvan kapaklı bir
tencere içine yerleştirin (Biz biraz daha ince şeritler halinde kestik). Toz
şekeri sadece kabakların üzerlerine gelecek şekilde yavaş yavaş (birden değil) kabaklar şekeri emdikçe dökün. Yaklaşık 30
dakika yarı kapalı olarak orta hararetli ateşte pişirin. Yarım saat sonunda tam
pişmemiş gibiyse kapak tamamen açık olarak 5-10 dakika daha kabakları pişirmeye
devam edebilirsiniz. Biz kabakları toplamda yaklaşık 40 dakika’ya yakın
pişirdik. Tabi Türkiye ve İngiltere’deki kabakların cinsleri de farklı oluyor.
Bizim İngiliz kabağının pişmesi biraz vakit aldı. Devamlı başında durup kontrol
ettik. Pişme işlemi tamamlandıktan
sonra biraz soğumaya bıraktık ve sonra kabakları şeritler halinde cam kaba
dizip aralarına ve üstlerine cevizleri döşedik. Ortaya güzel bir şey çıktı. Tam
mevsimi, sizler de deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!
SevgilerYeşil
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder