26 Ekim 2013 Cumartesi

Sonbaharın Habercisi Kabak Tatlısı


Kabak tatlısını sevmeyeniniz yoktur herhalde. Hele de iyi pişmişse ağdalı ağdalı yumuşacık, ağzınızda dağılır, tadına doyum olmaz.
* * *
Geçen haftalarda bizim oğlanın Londra’daki yuvası çocukları okula yakın bir çiftliğe meyve-sebze toplamaya götürdüler. Amaç 3-4 yaş aralığındaki ufaklıkların meyve ve sebzeleri tanımaları ve nasıl yetiştiklerini görmeleriydi. Hoş bir yaklaşım bence. Hepsinin yanına da 3 Sterlin para istediler. Bizimki  akşamüstü yorgunluktan bitmiş bir şekilde 2 kilo’ya yakın bir balkabağı ile eve geldi.

 
 

Benim de aklımda kaç zamandır bir kabak tatlısı vardı. Tabi ki hemen çocuğun kabağına el koydum! Tarif olarak Refika’nın Mutfağı’ndan yararlandım ama annemin öğütleriyle harmanladığım için  birebir uygulamadım. İçinden çıkan çekirdekileri de ayrıca ayırdık, kurutmaya çalışıyoruz, yakında ev yapımı kabak çekirdeği yeme niyetindeyiz.


 
Malzemeler:
2 kilo temizlenmiş balkabağı
3 klasik su bardağı toz şeker
Dövülmüş ceviz (4 avuç kadar)
(İsteğe bağlı olarak 3-4 karafili kabaklar pişerken suyuna atabilirsiniz)
 
Yapılış Şekli:
Kabakları orta büyüklükte kesip, yayvan kapaklı bir tencere içine yerleştirin (Biz biraz daha ince şeritler halinde kestik). Toz şekeri sadece kabakların üzerlerine gelecek şekilde yavaş yavaş (birden değil)  kabaklar şekeri emdikçe dökün. Yaklaşık 30 dakika yarı kapalı olarak orta hararetli ateşte pişirin. Yarım saat sonunda tam pişmemiş gibiyse kapak tamamen açık olarak 5-10 dakika daha kabakları pişirmeye devam edebilirsiniz. Biz kabakları toplamda yaklaşık 40 dakika’ya yakın pişirdik. Tabi Türkiye ve İngiltere’deki kabakların cinsleri de farklı oluyor. Bizim İngiliz kabağının pişmesi biraz vakit aldı. Devamlı başında durup kontrol ettik.  Pişme işlemi tamamlandıktan sonra biraz soğumaya bıraktık ve sonra kabakları şeritler halinde cam kaba dizip aralarına ve üstlerine cevizleri döşedik. Ortaya güzel bir şey çıktı. Tam mevsimi, sizler de deneyebilirsiniz. Afiyet olsun!

 
Sevgiler

Yeşil

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder