8 Ekim 2013 Salı

Çocuklarla 13. İstanbul Bienalini Gezdik



İki senede bir yapılan ve yıllardır gittiğimiz, uluslararası sanatçıların çağdaş sanat eserlerini sergilediği İstanbul Bienali’nin 13’üncüsüne bu sene çocuklarımızı da götürmeye karar verdik.  Etkinliğe gitmeden 3, 5 ve 10 yaşındaki çoçuklarımıza ‘sanat’ görmeye gideceğimizi kısaca anlattık ve ilk durağımız olan Tophane’deki Antrepo No.3’te bulduk kendimizi. 

Koç Grubunun sponsorluğu ile öğlen saatlerinde girdiğimiz sergi alanına giriş ücreti vermedik.  Fakat rehberli tura katılım için her yetişkinden 20’şer Türk Lirası talep edildi ve ödeme sonrası turumuza başladık[1].   Rehber ilk olarak tuğlalarla örülü kırmızı bir duvar önünde durdu ve duvarın da serginin bir parçası olduğunu bize anlattı.  Son derece kalabalık bir Pazar gününde gürültüden rehberi duymakta oldukça zorlanarak tur grubumuzla ilerledik. 

“Anne, ben barbar mıyım?” başlığı altında,  bu sene Fulya Erdemci’nin küratörlüğünü üstlendiği Bienal kamusal alanları toplum ve sanat açısından irdeleyen,  hızlı kentsel dönüşümü sorgulayan bir sergi.  Mesela yerlerde kağıt parçaları ve tavandan iplerin aşağıya sallandığı bir odaya girdiğimizde bu odanın kentsel inşaatı ve gelişimi sorgulayan ve yorumlamaya çalışan bir sanat eseri olduğunu öğrendik.  Çocuklarımızı, tavandan sallanan iplere ve yerdeki kağıt yığınlarına bastıkça dikkat etmeleri konusunda uyardık ve bunların hepsinin bir sanat eserinin parçası olduğunu anlattık.  Ancak yaşlarına göre çok görmüş ve gezmiş çocuklarımız bize “Bu nasıl sanat?” diye merakla sordular.  Evet, gel de çocuklara bizim bile bazen anlamakta zorlandığımız çağdaş sanatı anlat!

Bir buçuk saat süren rehberli turumuzdan erken ayrılarak çocuklarla sergi alanını kendimiz gezmeye devam ettik.  Beş yaşında kızımın özellikle film eserleri ilgisini çekti ve oturup her bir filmi seyrettik.  Küçük çoçuklara sergi alanındaki filmlerin hepsinin uygun olmadığını da böylece öğrenmiş olduk! 

Antrepo No. 3’den ayrılmadan evvel çıkıştaki çocuk sanat atölyesine de uğradık.  PACE Çocuk Sanat Merkezi ile birlikte geliştirilen projenin amacı çocukların sergi kültürünü geliştirmek, güncel sanata olan ilgilerini arttırmak ve çocukları bazı temel sanat kavramları ile tanıştırmakmış.  Proje kapsamında haftanın 6 günü çocuklara 3 veya 4 seans eğitim veriliyormuş ancak evvelce rezervasyon yapmadığımızdan dolayı bizim çoçuklarımız atölye çalışmalarına katılamadılar ama duvarlara asılmış beyaz kağıtlara kendilerini resimlemelerine izin verildi.  Daha sonra atölyenin esasen 8 yaş üstü çocuklara açık olduğunu öğrendik.

Antrepo No. 3’ün hemen yanında bulunan İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin manzaralı lokantasında keyifli bir öğlen yemeğinden sonra beş dakika yürüyerek Galata Özel Rum İlköğretim Okuluna gittik.  Bu güzel neo-klasik mimariye göre tasarlanmış bina eski ilkokul olmasından dolayı sanki çocukların daha çok ilgisini çekti.  Canlı insanların katılımı ile düzenlenen eserle özellikle ilgilenen çocuklarımıza bu mekanda bulunan daha çok renkli, oyuncaklara benzeyen nesnelerden yapılan eserler ve merdiven aralarındaki renkli ve hareketli fotoğraflar daha cazip geldi sanırım.  En üst kattaki manzaralı terası da anne-babaların kısa bir keyfi için çok hoş.

Galata Özel Rum İlköğretim Okulunda ki sergi çocukların daha çok ilgisini çekse de gördükleri eserleri sanat olarak değerlendiremediklerini düşündüm.  Ama zamanla, sanatın sergilenmesi görülmeye alışılmış tarz eserler, tablolar, fotoğraflar ve filmler dışında farklı şekiller de alabileceğini hatta çok farklı konuları da irdeleyebileceğini düşüneceklerini, belki bu hususları da anne ve babalarından da daha serbestce düşünüp değerlendirebileceklerini ümit ediyorum.  En kötü ihtimalde sanat konusunda meraklı ve ilgili olmaları umuduyla çocuklarımızı üç aile 13. İstanbul Bienaline götürdük.

Tophane ve Galata da ki Bienal sergi mekanları çıkışında, özellikle anne ve babalara keyif için Karaköy’de Unter (Kemankeş Kara Mustafa Paşa Mahallesi, Kara Ali Kaptan Sokak No.4, (212) 244 51 51,), Karaköy Lokantası (Kemankeş Cad. No.37A, (212) 292 44 55 ) veya Karaköy Bej’i (Kemankeş Cad. Fransız Geçidi No. 11, (212) 251 71 95) tavsiye ederim.

Sergi gezmeye devam etmek isteyenler İstanbul Modern Sanat Müzesi’nde Erol Akyavaş’ın retrospektif sergisini de gezebilirler.  

13. İstanbul Bienali 20 Ekim 2013 tarihine kadar İstanbul’da 5 ayrı sergi mekanında devam edecektir.  13. İstanbul Bienali ile ilgili daha fazla bilgi almak için www.iksv.org/tr adresine bakabilirsiniz.

Sevgiler,

Mor




[1] Öğrencilere ve Bienali düzenleyen İKSV Lale Üyelerine rehberli turlarda indirim var, bilginiz olsun.


 






[1] Öğrencilere ve Bienali düzenleyen İKSV Lale Üyelerine rehberli turlarda indirim var, bilginiz olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder