Yemeğe misafir çağırdığım zaman menü planlaması
yapmaya bayılıyorum. Kocam bu menüyü bazen abarttığımı söyler ki bazen bu
görüşünü haklı buluyorum. Bizim evin menü kategorileri genelde şu şekilde olur:
1. Misafirler
eve vardığı zaman aperatif ile yenilecek bir iki minik kanepe/çerez tabağı
2. Salata
3. İki adet
soğuk meze
4. İki adet ara sıcak
5. Ana yemek (Ana
yemek mutlaka bir protein, bir karbonhidrat, bir de sebze içerikli olan 3 çeşit
yemekten oluşur)
6. Tatlı/kahve
Yıllar içinde bu
kategorilerin herbirinde test edilmiş onaylanmış 4-6 civarında tarifim oldu. Bu
tariflerde en önemli kriter tabi ki lezzet ama ikinci kriter yapılmasındaki
kolaylık ve misafirler geldiğinde yeni pişmiş tadında olması ama aynı zamanda
da önceden, hatta gerekirse bir-iki gün önceden hazırlanabilmesi,. Çünkü çoluk
çocuk bütün gün bir yerlere koşuştururken tüm günümü yemek yapmaya ayırabilmem
imkansız.
Bu aralar
elimdeki tariflerimden biraz sıkıldım. Dön dolaş hep aynı şeyleri yapıyorum
diye yeni tarif arayışına girdim. Bulduklarımı bloğumuzda sizlerle
paylaşacağım. Lâfı çok uzatmadan en son bulduğum tarifi anlatayım, ben ismini ‘güzel
kiş’ koydum ve kendisi hemen ara sıcak kategorimize yerleşti!
Hazırlanma
süresi: Yaklaşık 25 dk, fırında yaklaşık 1 saat 10 dk.
Malzemeler:
- Milföy hamuru
- 350g ricotta
peyniri*
- 70g
rendelenmiş parmesan
- 2 yumurta
- 2 havuç
- 2 kabak
- 1 patlıcan
- Tuz, karabiber
* Ricotta
Türkiye’de Makrolar dışında bulunması kolay olan bir peynir olmayabilir.
Kanımca az tuzlu yumuşak bir beyaz peynir, biraz da labneyle güzelce
karıştırırsanız benzer bir tad hatta daha güzel bir tad elde edebilirsiniz.
Gözünü sevdiğim Türk peynirleri!!
Tarif:
Fırını 180
dereceye açın (turboyu kullanacaksanız 160 derece). Milföy hamurunu açıp kişi
yapmak istediğiniz kalıba/tepsiye yayın, üstünde çatalla 8-10 delik açın.
Ricotta peynirini, parmezanı, 2 yumurtayı, tuz ve karabiberi bir kapta kaşıkla
karıştırıp yaymış olduğunuz milföy hamurunun üstüne koyun. Havuçları ve
kabakları salatalık soyma aletiyle ince ince (boyuna) dilimleyin. Patlıcanların
o aletle dilimlenmesi çok zor oldu, o yüzden ben keskin bir bıçak yardımıyla
yapabildiğim kadar ince dilimler kestim. Bir de patlıcan kalın olduğu için o
dilimleri ortadan ikiye böldüm. Elimde renkli kurdele gibi sebze şeritleri
oldu. Sonra bu şeritleri sırayla dışarıdan içeri doğru daralan bir spiral
şeklinde peynir sosunun üzerine hafifçe batırarak dizin. En son fırına vermeden
önce bir fırça yardımıyla sebzelerin üzerine zeytinyağı koyarsanız kurumalarını
önlersiniz. 1 saat kadar pişirin. Bir gün önceden de hazırlayabileceginiz bu
kişi misafirleriniz geldiğinde yarım saat 100 derecelik fırında tutarsanız
fırından yeni çıkmış lezzetine ve dokusuna ulaşabilirsiniz.
Bazı noktalar:
- Kiş fırında 1
saat kaldıktan sonra peynir karışımı hala çok yumuşak ise veya sebzeler
istediğiniz gibi pişmemişse, milföyun yanmasını önlemek için kişin üstünü
aluminyum folyo ile kaplayıp 10-15 dk daha fırında bırakabilirsiniz. Ben öyle
yapmak zorunda kaldım.
- Bir de peynir
karışımının içine maydonoz, dereotu koyarak deneyler yapabilirsiniz, ben bir
dahaki sefere maydonoz deneyeceğim.
Afiyet olsun.
Turuncu.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder