15 Ekim 2013 Salı

Bayramlarda Evden Uzakta Bir Yerlerde...




Bayram denince aklıma etrafı aile ile dolu kocaman bir kahvaltı masası ve çay kokusu gelir. Çocukken, büyükler “eski bayramlar” diye konuşmalara başladığı zaman hiç anlam veremezdim. Ama şimdi nerdeyse 36 yaşına basmak üzere olan, iki çocuk annesi ve ailesinden uzakta yaşayan biri olarak ben de son bir kaç senedir “eski bayramlar” diye başlayan konuşmalar yaparken buluyorum kendimi.

Bugün Kurban Bayramı, bütün ailenin bir arada olduğu, günün beraber harala gürele telaş içinde geçtiği, evin her köşesinden başka birinin çıktığı, belki de senenin en anlamlı günlerinden biri. Toplu yenilen yemekler, sohbet, aradan ayrılanları ziyaret ve eğer şanslıysanız anne ve babanızın yanında tekrar çocuk olmak.

Aslında bence “eski bayramlar” ile başlayan cümlelerin altında bu özlem saklı. Eski günlere, çocukluğa özlem. O büyük kahvaltı sofrasının giderek küçülmesi, eksilmesi. İşte o günlere duyulan özlem…

Hele böyle anlamlı günlerde yurtdışında olmak bir başka acıtıyor insanın içini. Aileden uzakta geçen her günün değerini hatırlatıyor. Her ne kadar dört saatlik bir uçak yolculuğu uzaklıkta olsa da evim, cat kapı gidememeyi, önemli bir günde o masanın etrafında olamamayı hatırlatıyor.

Ne yazık ki ailenin bir arada olması gereken böyle güzel günler zamanla önemini yitiriyor, özelliğini kaybediyor. Ne kadar canlı tutmaya çalışırsak çalışalım çocuklarımız yurtdışında bu günlerin önemini anlamıyor. Bizim yaşadığımız o heyecanı, neşeyi hissedemiyorlar. Belki de bu konuda bizim kadar şanslı olamadıklarını görmek daha da üzücü hale getiriyor bayramda aileden uzakta olmayı. Buralarda hayat durmuyor, herkes işine gücüne koşturuyor, çocuklar okullarına gidiyor. Gündelik koşturmalar, telaşlar devam ediyor. Buralarda böyle günler sıradanlaşıp hergün gibi olmaya başlıyor, diğerinden farksız.

Görünen o ki insan yaş aldıkça uzakta geçen yanlız bayramlar daha da hüzün veriyor, her geçen sene daha da zor gelir oluyor… Yine de biz  elimizden geldiği kadar yurtdışında da olsak bayramı yaşa(t)maya çalışacağız.

Herkese sevdikleri ve ailesi ile geçen güzel, huzurlu ve mutlu bir bayram dilerim.

Mavi   

1 yorum:

  1. Bir Gurbetci Daha15 Ekim 2013 10:48

    Yurtdışında yaşamın en kötü yanlarından biri ne yazık ki bu..Herkese iyi bayramlar, sevgiler

    YanıtlaSil