6 Ocak 2014 Pazartesi

Feng Shui İle Evde Huzur

Kitapçıların birinde eski kitapları karıştırırken karşıma çıktı. 4-5 sene oldu sanırım. Apartman yaşamına Feng Shui’yi nasıl uygularsınız diye bir kitap. İngilizce ama kolay okunuyor. Merak ettim aldım ve tabi ki kitaba fena takıldım.



Çoğunuzun az çok Feng Shui hakkında bilgisi vardır eminim. Olmayanlar için Feng Shui aşağı yukarı 5000 yıllık bir inanış ve literal anlamda ‘rüzgar ve su’ demek. Biraz açarsam ‘evrenle ve toprakla uyum içinde yaşamak’ diyebiliriz.

Peki Feng Shui’yi evimde nasıl uygularım derseniz? Evinizde, odanızda kısaca yaşadığınız yerde eşyalarınızın ve enerjilerinin uyum içinde olup olmadıklarını kontrol etmekle işe başlayabilirsiniz.

Mesela bazı evlere girersiniz, o kadar dağınık ve eşyalar o kadar üstüste ve yığılmıştır ki o ev size fenalık getirir, negatif enerji ile dolduğunuzu hissedersiniz. Bir an evvel o mekandan çıkmak için saati kollarsınız. Bazı evlere de girersiniz, daha kapıdan giriste içinize mutluluk dolar, gevşemeye başlarsınız; duvardaki renkler, tablolar, yerdeki halılar, masa ve sandalyelerin yerleştiriliş şekli size huzur getirir. İşte bu hisleriniz tamamen o evlerdeki Ch’i enerjisi  ve dolayısıyla Feng Shui ile ilgili.

Ch’i, tüm doğadaki yaşayan varlıklarda bulunan hayat enerjisi, bir akım. Kendinizi buz gibi soğuk suların aktığı bir şelale ya da  nehir kenarında mı daha iyi hissedersiniz yoksa her şeyin uçup gittiği bir hortum ortamında mı? Ya da yetenekli bir müzisyenin kemanından akan ezgilerde nasıl kendinizden geçtiğinizi düşünün. İşte Ch’i de ordan oraya akan pozitif bir enerji. Evlerimizde de fazlasıyla mevcut. Burada önemli olan evlerimizi yerleştirirken Ch’inin akmasını engellemememiz.

Ben bu kitabı okumadan evvel, bu kavramları tabi ki bilmiyordum. Bir eve girdiğimde genelde ev sahiplerini evin döşeme tarzına göre ve içindeki eşyalara tek tek bakarak kafamda kendimce değerlendirirdim. Ama aslında her şey bir bütün. Evsahibinin pozitif veya negatif karakterini de döşediği evi ile anlayabilirsiniz.
Naturel turkuaz Feng Shui para ağacı www.amazon.com sayfasında satılmaktadır.
Mesela yeni bir ev alıyorsanız, Ch’inin akımını da göz önünde tutarak evin güneş almasına, mümkünse kuzeye bakmamasına dikkat etmeniz gerek. Farkındaysanız güneye bakan evler daha mutlu evlerdir. Eğer dağlık bir alanda ev bakıyorsanız, dağları arkanıza almanız tercih ediliyor. Birbirinden farklı yükseklikte olan evler de Feng Shui’yi bozuyor. Genelde gözümüz rahatsız olur deriz ya aslında o anda enerjinin negatif olması bizi rahatsız eden. Bahçesinin bakımlı olması, etrafının yeşillik olması, binanın dış cephesindeki renkler ve diğer evlerle uyumu hep dikkat edilmesi gereken ve enerjiyi yüksek tutan noktalar. Ayrıca, alacağınız evde sokak kapısının salona ve mutfağa açılıyor olmasına dikkat edin. Yatak odaları mümkün olduğunca giriş kapısından uzak olmalı.

Feng Shui uyumu için tabi illa ev almanıza veya değiştirmenize gerek yok, kendi eviniz içinde yapacağınız bir kaç değişiklikle de pozitif enerjiyi evinize getirebilirsiniz. Ne yazık ki bizim evimizin iç dizaynı tamamen Feng Shui’ye zıt. Korkunç bir inşaat hatası bence. Dolayısıyla odaların ve salonun şekillenmesinde pek bir şey yapamıyorum. Fakat aşağıdaki Feng Shui kurallarını mümkün olduğu kadarıyla uygulamaya çalışıyorum.

1.   Sokak kapısı açıldığında elinizden geldiğince giriş ve salonu ayırın. Evinizin girişini mümkün olduğunca sade tutun, renkleri sade ve yumuşak seçin. Palto ve ayakkabılarla kapının önünü tıkamayın.

2.    Kapının içe açılmasına dikkat edin. Dışa doğru açılan kapılar Ch’iyi karıştırır, enerjinin akışını terse çevirir.

3.  Eğer sokak kapısı dar bir hole açılıyorsa, alanı genişletmek için ayna kullanmayı düşünebilirsiniz. Feng Shui’de genel olarak ayna kullanımı bol. Evinizde görünmesini istemediğiniz veya dar alanda kalan noktaları hep ayna ile gizlemeniz veya açmanız öneriliyor.

4.    Sokak kapınızdan girince karşısında veya yakının tuvalet varsa, kapıyı mutlaka kapalı tutun, tuvaletler, Chi’nin kaçıp gitmesine sebep olur. Yukarıda bahsettiğim gibi tuvalet kapısının önüne ayna asarak, tuvaleti yok kılabilirsiniz. Aynı şekilde tuvalet kapağını kapalı tutmak da evin bereketinin kaçmasını önler.

5.    Yatak odanızda, yatağınızın ayak kısmının kapıya bakmamasına özen gösterin. Buna Feng Shui’de ölü pozisyonu diyorlar. Zira inanca göre ölüler ayaklarından çekilerek toplanır. Bu yatak pozisyonunun da kişiye negatif enerji  aktardığı düşünülüyor.

6. Mutfağınızda çalışırken arkanızın kapıya dönük olmamasına dikkat edin. Mutfak kapısının tuvalet veya sokak kapısına dönük olmaması da önemli ki enerji akışı engellenmesin.

7.  Oturma odası ve yemek odasının beraber olması genelde tercih edilen bir şekil. Böylece enerjilerin rahat akabileceği düşünülüyor, bereketi simgeliyor. Salonda ev sahibi kapıya arkası dönük şekilde değili kapıyı görebilecek şekilde oturmalı.

8.  Misafir odası ve yemek odasındaki eşyalar sivri çizgiler yerine daha yumuşak çizgilerden oluşmalı. Sivri çizgiler ev sahiplerinin karakterlerini de belirliyor. Yuvarlak hatlar, hem evsahiplerinin esnek olduklarına işaret ediyor hem de Ch’inin evin içinde rahat akmasına izin veriyor.

9.  Tuvalet ve banyoların, odalardan ve misafir odası ve mutfaktan uzakta bir köşede olması öneriliyor. Özellikle çoğumuzun evlerinde olan ‘en suite banyolar’ Feng Shui’nin tamamen karşı çıktığı bir olgu. Tuvalet ve banyoların yatak odalarından ayrı olması, olamıyorsa mutlaka kapılarının kapalı olması gerekiyor. (Bu konuda tamamen hem fikirim. Yatak odamın tuvalete açılması beni de çok rahatsız ediyor).

10. Yatak odalarındaki renk seçimleri çok önemli. Uyumlu, sıcak renkler  kişilerin uyku düzenlerini olumlu etkiliyor. Dağınık yatak odaları kişinin huzursuzluğunun göstergesi. Odalarınızda TV veya elektrikli alet bulundurmayın demelerinin sebebi de bunların enerjiyi bozması.

11. Ch’inin akımı açısından tek kat üzerine inşa edilmiş evler Feng Shui’nin tercih ettiği evler. 2-3 katlı evlerde Ch’inin karıştığını nereden nereye akacağını bilemediği, kaos yaşadığı düşünülüyor.
12. Son olarak evinizde aynaları karşılıklı asmayın. Bu durum Ch'iyi kaosa sokarak, akışını engelleyecektir.

Tabi yukarıdakiler sadece bir kaç öneri. Bunlar haricinde evinizi renklendirmek  ve mutluluğu artırmak için aile fotoğraflarınızı asmak, renkli kristaller, rüzgar çanları, fotolar, resimlerle evinizi süslemek, canlı bitkiler alıp onları evinizde sevdiğiniz köşelere koymak ve yetiştirmek yapabileceğiniz diğer şeyler.
Kristal rüzgar çanı www.etsy.com sayfasından alıntıdır.
Konuyla ilgileniyorsanız, şu sitelere  ayrıca bir göz atmanızı öneririm.




Sevgiler,

Yeşil

2 yorum:

  1. Coook guzel ozet. Tebrikler.
    Kirmiz

    YanıtlaSil
  2. Herkese merhaba.Feng shui ile ilgilenmek,eğitim almak isteyenler var mı acaba ? Feng shui ile ilgili seminerler başlatacağız.

    YanıtlaSil