9 Ocak 2014 Perşembe

Küçük Yaşta Çocukla Sorunsuz Yolculuğun Sırrı El Bagajında

Bebekle ve 3 yaştan küçük çocukla seyahatin anneler için ayrı bir aşılması gereken zorluk olduğu kesin. Bebeğin yaşına göre yola çıkış saatini, yolculuk süresini planlamak ya da göz önünde bulundurarak hazırlık yapmak beyinsel anlamda gerçekten yıpratıcı bir iş. Yolculuğun sonunda fazla mesai sonrası tatili hakkettiğimiz kesin.
 
İlk çocuklu yolculuğumu bebeğim 7 haftalıkken yaptığımda inanılmaz derecede tedirgin olduğumu hatırlıyorum. Neyin gerekebileceği ile ilgili en ufak bir fikrim bile yoktu. İkinci seyahatimden önce benden tecrübeli ve sıkça seyahat eden bir arkadaşıma danışıp onun tecrübesine dayanarak el çantamı hazırladığımı hatırlıyorum. Ve keşke bir liste olsa dediğim de bugün gibi aklımda.  Yıllar içinde yolculuklar sırasında tecrübe kazanarak ve arkadaşlarıma danışarak kendime göre bir liste yaptım. Tabi bu liste her yolculukta güncelleniyor ve ihtiyaçlara göre tekrar tekrar şekil alıyor.
 
En son seyahatimiz şimdiye kadar en uzun ve zorlu olanıydı. 12 saatlik uçuşla birlikte evden çıkıp otele girişin yaklaşık 17 saat sürdüğü bir yolculuğu başarı ile tamamladık. Gidişte 1 yasındaki bebeğimiz toplam 5 saat uyudu ve 4 yasındaki çocuğumuz mide bulantılı 39 derece ateşle seyahat etti, ama yolculuğun sonunda güzel bir tatil yaptık. Dönerken bu sefer hiç uyumayan bebeğimiz ve rötar yapan uçağın dışında sorunumuz yoktu. “Bu kadar uzun yolculuk küçük çocukla çıkılmaya değer mi?” sorusunu başka bir yazıda tartışırız ama genel anlamda tavsiye etmiyorum.
 
Her halükarda uzun da olsa kısa da olsa biz annelerin yolculuğu akıl sağlığı yerinde olarak tamamlayabilmesi için çok ciddi hazırlık yapması gerekli. Sizlerle kendi el bagajı hazırlık listemi paylaşıyorum. Umarım işinizi kolaylaştırır.

Önemli Not: Yolda geçecek süreyi evinizden çıktığınızdan itibaren otel odanıza girişinize kadar planlayın. Rötar durumlarini, ishal veya ateşlenme gibi çocuklarda sıkça görülen hastalıkların ihtimalini göze alın.

3 yaştan küçük tüm çocuklar için el bagajına alınacaklar:
 
           1 paket el-yüz için ıslak mendil
           1 paket genel kullanım için ıslak mendil
           1 paket el dezenfektanı (sıvıysa 100ml’yi geçmesin ve ikinci bir paket annenin el çantasında da olsa iyi olur)
           1 adet i-Pad (Peppa Pig, Micky Mouse, Dora, Cars (Arabalar), Thomas tren serileri satın alınabilir.) (Yolculuk haricinde elektronik oyuncaklar, telefon ve i-Pad ile oyun izni olmadığı için ve sadece belli süre televizyon izni olduğu için çocuğum yolculukları iple çekiyor.)
           Kullanabiliyorsa çocuk için kulaklık.
           Kullanabiliyorsa çocuk için boyun yastığı.
           1 pamuklu battaniye.
           En az 1 set yedek giysi, örn: patik, çorap, iç çamaşırı, mevsimine göre uzun kollu ya da kısa kollu t-shirt, eşofman altı, sweatshirt (ne olur ne olmaz diyerek fazladan her 3 saat için 1 iç çamaşırı alın)
           100ml civarı serin suyla doldurulmuş şu şişesi
           Her 4 saatte bir öğün vereceğinizi düşünerek yemek servisi bulunmayacağını düşündüğünüz süreler için yanınızda atıştırmalık çocuğunuzun sevdiği sebze ve meyveleri (soyulmuş doğranmış yemeğe hazır şekilde) güvenli küçük kaplarda yanınıza alın. 1 (tercihen plastik) kaşık ve çatalı plastik torba ve yanında peçete ile saklamanızı tavsiye ederim. Yemek bittikten sonra kaldırmanız kolay olur.
           Ateş ölçer.
           Çocuğunuz adına reçete ile verilmiş ilaçları taşımaya hakkınız var (soğuk tutan ve güvenli bir çantada taşımanızı tavsiye ederim). Bunun haricinde muhakkak ateş düşürücü yanınızda bulundurun. Ben paracetamol fitilleri ve calpol poşetleri kullanışlı buluyorum.
           Annenin üzerinin de kirlenme olasılığına karşı en azından bir yedek t-shirt almanızda yarar var.
           Oyuncak (çocuğunuzun favorilerinden veya ilgisini çekeceğinizi düşündüğünüz yeni oyuncaklardan 1-2 tane küçük olanları seçmenizde fayda var. Özellikle hafif, kolay toplanan oyuncakları tercih edin. Orn: orta boy araba, orta boy bebek, el işi oyuncakları).
           Boyama kitabı ve pastel ya da kuru boya (yine hafif ve taşıması kolay boyutta 1 kitap ve 4-5 renk boya yeterli olacaktır).
           Yapıştırma veya aktivite kitabı çocukları çok rahat oyalıyor. Her seyahate yeni bir yapıştırma kitabı almanızı tavsiye ederim. Yolculuk haricinde yapıştırma kitabı ile oynama fırsatını çocuğuma çok fazla vermediğim için bu aktivite ile çok ilgileniyor.
           Uykuya dalmak için özellikle ihtiyaç duyduğu yumuşak oyuncak/ yastık/ battaniye gibi eşyalarınızı el bagajınıza alın.

2 yaştan küçük çocuk/ bebek için alınacaklar (yukarıdakilere ek olarak):
 
           Her 3 saat için 1 önlük, yemek için plastik önlük de bulundurursanız iyi olur.
           Her 3 saat için bir bez + 4 yedek bez  (bezleri önceden torbalamanın kirli bezi atarken kolaylık sağladığını söylemişti bir arkadaşım, işe yarıyor.) Örn: 9 saatlik yolculuk için 7 bez.
           Yukardaki listedeki gibi 1 set giysinin yanı sıra fazladan 1 eşofman altı ve mevsimine göre kollu ya da kolsuz bodysuit.
           Emziren anneler için emzirme örtüsü.
           Emzirmeyen anneler için - Her 4 saat için 180ml süt  hazırlamak gerekeceğini düşünerek; örneğin 8 saat sürecek bir seyahat için 2 sıcak su dolu süt biberonu ve gereken miktarda süt tozu/ bebek maması.
           Her 4 saatte bir öğün vereceğinizi düşünerek örneğin 8 saatlik bir yolculuk için 1 tam ve 1 atıştırmalık ögünü yanınızda bulundurmanız gerekir. Bebek için hazır mamayı gümrükten geçtikten sonra havaalanından almanızı tavsiye ederim. Ama seçici bir çocuksa kendi hazırladığınızı ya da önceden aldığınız mamayı el bagajınıza koymayı unutmayın.
 
Herkese güzel ve kolay yolculuklar dilerim.
 
Sevgiler,
 
Kırmızı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder