4 Kasım 2013 Pazartesi

Saldırganlardan Kendinizi Nasıl Koruyabilirsiniz?

Geçen hafta çok enteresan bir kursa katıldım: ‘Kendini Koruma Sanatı’. Sokaklarda ve çevremizde yaşayabileceğimiz herhangi bir saldırıya karşı neler yapabileceğimizi veya yapmamız gerekenleri uygulamalı anlatan bir atölye diyebilirim.

Bu atölye Londra’daki Ushvani Spa’da gerçekleşti. Burası Chelsea sınırları içerisinde 2012 yılındaTatler ve Condé Naste Traveller dergileri tarafından gidilebilecek en iyi spa ödülü almış bir kuruluş. Ayrıca yoga ve pilates dersleri veriliyor.  Sahibi hanım, Oxford mezunu ve New York barosuna kayıtlı bir avukat, fakat 8 sene evvel kariyer değişikliği yaparak kendi işini kurmaya karar vermiş. Dolayısıyla Spa’da her şey bir avukat titizliğiyle hazırlanıyor. Spa haricinde gündüzleri yoga ve pilates dersleri veriliyor.  Arada sırada da böyle enteresan atölyeler düzenliyorlar.  Atölye’ye katıldığım gece, Spa’nın sahibi ve sahibinin annesi de dahil toplam 8 kadındık.  Eğitmenimiz 20 senedir dövüş sanatları üzerinde eğitim alan/veren, karatede 3.derece siyah kuşak sahibi, Mossad ajanlarından dövüş tekniği öğrenmiş minik ama görüntüsünden beklenmeyen bir güce sahip (kendi deyimiyle ¼ Türk, meğer annesinin babası Türk’müş) Shaolin Nam Pai Chuan dövüş sanatı okuluna  bağlı bir beydi.
www.nampaichuan sayfasından alıntıdır.

Atölye yaklaşık 2,5 saat sürdü.  Kendi adıma saldırılara karşı bir farkındalık yaratması açısından bu 2,5 saati çok değerli buldum.  Sizlerle de aldığım dersleri ve önemli noktaları paylaşmak istiyorum:

1.    Yapılan araştırmalar kadınlara yapılan saldırıların genelde evlerinin çevresinde gerçekleştiğini ortaya çıkarmış. Dolayısıyla bela beni bulmaz, benim başıma bir şey gelmez demeyin. Bela her yerde her an karşınıza çıkabilir. Evden çıktığınız an itibariyle çevrenizin farkında olun.

2.    Arabaya bindiğinizde ilk iş kapıları kilitlemek ve çantanızı sürücü koltuğunun altına veya arkasına koymak olsun. Trafikte sıkıştığınızda kapınızın açılmasına fırsat vermeyin.

3.    Elinizde telefon, kulağınızda kulaklıkla dalgın bir şekilde sokaklarda yürümemeye dikkat edin.

4.    Güçlü olun. Saldırganlar genelde güçsüz görünen kadınları kurban olarak seçerler. Yürürken kendinizden emin, dik, kararlı yürüyün.

www.nampaichuan sayfasından alıntıdır.

5.    Çantanızı kolunuzun altında, fermuarı öne gelecek şekilde tutun. Özellikle büyük mağazalarda hırsızların ellerini çantanızın içinde görmek istemiyorsanız çantanızın her an kapalı olmasına özen gösterin. Lokantalarda, çantanızı göremeyeceğiniz şekilde sandalyeninizin arkasına asmayın, yere koymayın.
 
6.  Gece veya gündüz, kimsenin olmadığı dar, karanlık, izbe yollardan yürümemeye dikkat edin. Yolunuz 5 dakika kısalacak diye hayatınızı tehlikeye atmaya değmez. Uzun yoldan gidin ama kalabalık yol olsun.
   
7.    Takı takacak iseniz, neyi nerede taktığınıza özen gösterin. Hırsız veya saldırganları üzerinize çekecek şekilde pahalı mücevherlerle olmadık yerlere gitmeyin.

8.    Saldırıya uğradığınızda, eğer konu hırsızlıksa ve karşısınızdaki kişi silahlı ise, ne istiyorsa verin, silahlı bir kişiyle inatlaşmanın anlamı yok. Hiç bir takı veya çanta veya para hayatınızdan daha değerli değil.

www.nampaichuan sayfasından alıntıdır.

9.    Karşınızdaki kişi külhanbeylik taslıyorsa, onunla atışmak yerine, onu sakinleştirmeye ve ilgisini başka bir yere çekmeye çalışarak ortamdan uzaklaşmayı seçin.

10. Bir eğlence merkezi veya otobüs veya trende sizi sıkıştırmaya çalışıp cinsel tacizde bulunmak isteyenlere karşı sessiz kalmayın. Ya izin isteyerek o bölgeden ayrılmaya çalışın, ya ilk durakta inip başka vasıtaya binin, ya da ‘YANGIN’ diye bağırarak ortamdaki insanların da ilgisini üstünüze çekmeye çalışın. Unutmayın, saldırıya uğradığınızda yapmanız gereken şey ‘YARDIM’ diye bağırmak yerine ‘YANGIN VAR’ diye bağırmak olmalı. Çünkü yapılan araştırmalar, insanların yardım talebine cevap vermediklerini ama yangın söz konusu olunca herkesin harekete geçtiğini ortaya çıkarmış.

11. Sizi taciz etmek isteyen birine karşı, erkek veya kadın farketmez, tüm iyiniyetli yolları denedikten sonra başarısız kalmışsanız ve fiziksel olarak harekete geçmekten başka yolunuz kalmamışssa, baş, kulak, burun, agız sonra veya beraber cinsel organlar, diz ve ayaklara vurmayı hedeflemelisiniz. Vücudun göğüs bölgesine yapacağınız herhangi bir hamle hiç bir etki göstermeyecek, aksine karşınızdakini daha da sinirlendirecektir. Aşağıdaki youtube videosu tamamen bize ögretilenleri içeriyor.

 
www.nampaichuan sayfasından alıntıdır.
     
12.Vurmak zorundaysanız, yumrukla değil, avucunuzun içiyle tüm gücünüzle burun bölgesini hedef alın. Genelde tek vuruş kaçmanıza yetmeyecektir. Dolayısıyla buruna yaptığınız vuruş sonrası, becerebiliyorsanız dizinizle erkeklerin muhtemel bölgesine ve akabinde diz kısmına yapacağınız diz ve ayakkayabı darbeleri karşınızdakinden kaçmanız için size vakit kazandıracaktır. Ayakkabınız ile size saldıran kişinin ayağı üstünde zıplamak basit gözükmekle beraber çok etkilidir. Aşağıdaki video eski olmakla beraber karşılaşabileceğiniz çeşitli durumlarda nasıl hareket etmenizi göstermesi açısından izlenmeye değer.
13.Eğer karşınızdaki kişi boğazınıza yapışmış sizi boğmaya çalışıyorsa yapmanız gereken: Göz bölgesine saldırmak, işaret-orta ve yüzük parmağınızı birleştirip boynun altındaki bölgeyi olan tüm gücünüzle ittirmek (nefes almasını zorlaştırmış olacaksınız), becerebiliyorsanız kafa atmak ve bunlar o anda yetersiz kalıyorsa  muhtemel bölgeye ve diz kısmına diz ve ayağınızla vurarak  kaçmaya çalışın.
14.    Bunları yapabilmek için sağlıklı olmaya özen gösterin. Düzenli spor yapın.
 



 
www.nampaichuan sayfasından alıntıdır.
 
Yukarıda yazdıklarımı okurken çok vahşi ve ürkütücü gelebileceginin farkındayım. Ben de ders sonrası eve müthiş bir başağrısı ile döndüm ve ilaç alıp hemen yattım. Ama ne yazık ki etrafımızda herkes iyi niyetli değil. Tedbirimizi alalım, böyle bir durumda ne yapmamız gerektiğini bilelim. Umudumuz hiç bir zaman böyle durumları tecrübe etmek zorunda kalmamanız.
Güvenli ve sağlıklı günler dileklerimle...
Yeşil




 
 
 
 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder