28 Kasım 2013 Perşembe

Öpücüğünüzü Nasıl Alırsınız?





Son yıllarda Türkiye’ye her gittiğimde giderek erkeklerin yüzlerinde sakal/bıyık/kirli sakal artışı görüyorum. Bu bir moda mı, yoksa Türk erkekleri tembelleşiyor mu kestiremiyordum. Fakat gece hayatına özenle jölelenmiş saçlar, parfümler, güzel ütülü gömleklerle geldiklerinden erkeklerimizde kendilerine özen gösterme konusunda problem olmadığını gördüm, herhalde bir moda akımı başlıyor diye düşünüyorum.

Türkiye dışında da bıyıkla ilgili bir akım var. Moda akımı değil: bir hayır kampanyasını eğlenceli hale getirmek adına batı dünyasının erkekleri 10 yıldır her Kasım ayında bıyık bırakıyorlar. Akımın adı Movember ve amacı prostat ve yumurtalık kanseri gibi erkek hastalıklarıyla ilgili farkındalık yaratmak, para toplayıp erkek sağlığını ilgilendiren araştırma ve hayır projelerine para yatırmak.

İlk defa 30 erkeğin katılımıyla 2003’te Melbourne'da başlayan bu akım kısa zamanda bütün dünyaya yayılmış: bu sene 21 ülkede Moskova'dan Rio'ya Kasım ayı boyunca birçok erkek bıyık bıraktı. Şimdiye kadar 4 milyon erkeğin katılımıyla toplam 276 milyon sterlin para toplanmış ve bunlarla 577 projeye destek sağlanmış. Bıyık bırakanlar kendilerine "Movember kardeşleri" anlamında kısaca “Mo-bro” diyorlar, onlara destek olan eşlerine, kız arkadaşlarına da Mo-sista!

Bu sene kocam da bu akıma katılıp bir mo-bro olduğu için ben de bir mo-sista oldum ve olayı yakından takip fırsatı yakaladım! Oyunun kuralı ve katılım şartları oldukça kolay: 1 kasımda temiz sinek kaydı fotoğrafını kampanyaya kayıt yaptığında sana verilen internet sitesine koyacaksın. Hergün biraz daha uzayan bıyıklarının günlük ya da birkaç günde bir resmini çekip sitende yayınlayacaksın. Tek şart bıyık olmak zorunda; her şekil bıyık olabilir; badem bıyık, pala bıyık, pos bıyık vs olabilir ama kesinlikle sakal ve onun bilimum türevleri olamaz. İnternet sitende bıyığını yayınladıkça bunu gören arkadaşların da onlara sağladığın eğlence (!) karşılığında sana gaz vermek ve genel hayır işlemek amacıyla senin aracılığın ile sisteme bağışta bulunacaklar. Bütün paralar Movember Vakfı'na gidecek.

Kasım ayı boyunca bu kampanyaya destek veren çeşitli kuruluşlar hem toplum genelinde farkındalığı arttırmak için hem de sosyal sorumluluk sergilemek için Movember’i destekliyorlar. Örneğin Londra’nın popüler hamburger zinciri Byron, Movember için bıyık bırakanlara hergün saat 3’ten sonra bedava hamburger veriyor. Ayrıca ay sonunda herkes topladığı bağışlara göre çeşitli ödüller kazanıyor. Örneğin £80'lük bağış alabildiğinizde ay sonundaki Mo-bro (bıyıklı adamlar) partisine 1 bilet kazanıyorsunuz, sizin sayenizde yapılan bağışlar £160 öldüğunda ikinci bilet hakkınız doğuyor. Topladığınız bağışlar £1000’i geçerse “platinum club”a giriyorsunuz, ve hayat boyu saklamak isteyebileceğiniz ufak bir hediye kazanıyorsunuz. Ama ben şunu anlamıyorum: partiye bir bilet kazanan bir adam, o partiye yalnız mı gidecek? Başka birsürü bıyıklı adam ile ne partisi olacak bu?

Neyse lafı uzatmayayım, bu sene oldukça başarılı geçen Movember, İngiltere çerçevesinde normalde sinekkaydı traşla görmeye alıştığımız birçok İngiliz erkeğini çeşitli şekilde bıyıklarla görüyoruz sokaklarda. Bıyık güzel mi değil mi karar size kalmış, ama kanımca eğer bu kampanyanın Türkiye'de bir versiyonu yapılacaksa zaten herkeste bıyık/sakal türevleri olduğundan çok bir değişiklik olmaz ve bir akım yaratmayabilir. Onun yerine Türkiye’de başlatılacak kampanya bıyık sakal bırakma yönünde değil de tam ters yönde olsa; mesela kampanyaya katılacak bütün erkekler 1 ay boyunca hergün sinekkaydı traşlı dolaşsa çok ilginç olabilir. Böylece biraz olsun eşlerin, çocukların ve kız arkadaşların sakaldan tahriş olan yanakları bir nebze nefes alır mı acaba? Hem de sanırım eşler bu akıma büyük destek verir, ne dersiniz bayanlar?


Sinekkaydı öpücükler dilerim,


Turuncu

1 yorum: