12 Kasım 2013 Salı

Avrupa Kayak Merkezlerinde Konaklama Seçenekleri - 2

Dün kaldığım yerden Avrupa’daki kayak merkezleri hakkındaki yazıma devam ediyorum.
 
KAYAK MERKEZLERİNE ULAŞIM
 
Kışın çocuklu ve çocuksuz aileler için Avrupa’da kayak en popüler tatil seçeneklerinden biri. Bu sebeple gideceğiniz yere erken karar vermek çok önemli.
 
Popüler kayak merkezlerine en yakın olan havaalanları Cenevre, Zürih, Lyon uçuşları genelde hem pahalı oluyor hem de uçuşlar çok dolu olduğundan istediğiniz gün ve saatlerde bilet bulmanız zor olabiliyor. Özellikle Cumartesi ve Pazar uçuşları oldukça sıkıntılı çünkü oteller genelde kışın en kalabalık zamanlarında, karın en bol olduğu aylar olan Ocak, Şubat ve Mart aylarında haftalık oda satmayı tercih ediyorlar ve bunlar da Cumartesi ya da Pazar giriş / çıkışlı olduğundan uçuşlarda ve havaalanı ulaşımında yoğunluk görülüyor. Dolayısıyla uçak biletlerini erkenden almanızı tavsiye ederim.
 
GENEL BİLGİLER
 
Öncelikle herhangi bir kayak merkezine çoluk çocuk gidiyorsanız, seçeceğiniz otelin piste ya da kayaklarınızı kiralıyorsanız kayak malzemeleri dükkanına yakın olmasına dikkat edin. Zira çocuklarla karda yürümek çok zor oluyor. Her türlü düşme ya da hastalanma olasılıklarına karşı ilaç ve bilumum ağrı kesicileri de yanınızda bulundurmakta fayda var, tahmin edebileceğiniz gibi en basit ürün için bile kayak merkezleri genelde normal fiyatın 2-3 katı kadar ücretlendirme yapabiliyor.
 
TECRÜBE ETTİĞİMİZ KAYAK MERKEZLERİ

Verbier: Küçük ama sevimli bir köy. Geceleme opsiyonları sayıca çok ama kalitede çok büyük bir varyasyon var. Restoran ve après-ski seçenekleri de sayıca çok olmasına rağmen hepsinin kalitesi aynı olmadığı için bize sınırlı seçenek var gibi gelmişti. Kayak için ski-in/ski-out olasılığı oldukça az. Öğle yemeği veya après-ski için Chez Dany denemenizi öneririm.

Fotoğraf www.igluskii.com sayfasindan alıntıdır.
 
Villars: Küçük bir köy ama yine de isteyebileceğiniz birçok şey mevcut. Kayak güzel (ilk başlayanlar için güzel bir pist var), après-ski, gece hayatı ve restoran seçenekleri sınırlı. Mutlaka şurada yiyin diyebileceğimiz bir restoran yok. Köy genelinde diğer daha meşhur merkezlere göre fiyatlar ortalamada uygun. Le Bristol oteli köy meydanına yürüyerek gidebileceğiniz 100 odalı küçük ama rahat bir otel. Kayak pistine çıkış köy meydanından trenle yapılıyor. Dönüşte isterseniz kayarak köy merkezine inmeniz mümkün. Kayak hocalarının çoğu İngilizce biliyor, dil açısından sıkıntı yok.  Akşamüstü meydanda kayak sonrası sıcak şarap ve müzik çok keyifli oluyor.


Fotoğraf www.switzerland-trips.com sayfasından alıntıdır.
 
 
Meribel: Le Trois Vallees bölgesinin ortasında, çok şirin bir köy. Bol ve güzel yemek ve konaklama seçenekleri, ski-in/ski-out geceleme opsiyonları bol, fiyatlar yüksek ama en yüksek değil. Kayak okulu seçenekleri de oldukça bol. Apres-ski ve gece hayatı seçenekleri diğer merkezlere oranla bayağı iyi diyebiliriz. Gündüzleri kayak yapmayanlar için çeşitli başka aktiviteler de mevcut. Üç vadinin ortasında olduğu için hem Courchevel’e hem de Val Thorens bölgesine kayak yoluyla ulaşım nispeten kolay.

Fotoğraf www.tripadvisor.co.uk sayfasından alıntıdır.
                                         
Courchevel: Yine Le Trois Vallees bolgesi’nde, çok sık restoranlar ve pahalı dükkânlarla dolu şirin bir köy. Çok lüks ve pahalı geceleme opsiyonları mevcut. Apres-ski ve gece hayatı seçenekleri bol . Ünlü insan görme olasılığı en yüksek kayak merkezi . Dağda öğle yemeği opsiyonları da çok çeşitli ama bir o kadar da  pahalı ve güzel. Dağın ortasındaki La Soucoupe adlı restoranda mutlaka bir öğle yemeği yemenizi öneririz ama rezervasyonsuz gitmeyin.
 
Fotograf www.hg2courchevel.com sayfasından alıntıdır.

St Martin de Belleville: Gerçek anlamda bir “köy”! Geceleme, restoran ve dükkan seçenekleri yok denecek kadar sınırlı. Biz burada chalet kiralamayı tercih etmiştik. Ama Le Trois Vallees Bölgesinde ve kayak pistlerine ulaşım kolay. Fiyatlar bu bölgenin geneline göre çok daha uygun. Dikkat: grubunuzda kayak yapmayanlar varsa gün boyunca çok sıkılabilirler.
 
Fotoğraf www.myslopes.com sayfasıdan alıntıdır.
 
Chamonix: Alp Dağlarındaki en yüksek kayak merkezi, bu sebeple kar erken başlıyor, geç bitiyor. Kayak açısından çok doyurucu. Ski-in/ski-out geceleme opsiyonları çok olmasa da mevcut. Buradaki Club Med her şey dahil istiyorsanız işinizi görür. Köy çok sevimli değil, daha çok küçük bir şehir görünümünde ama aradığınız herşeyi bulmak mümkün. Güzel yemek ve geceleme opsiyonları var. Havaalanına 80km olduğu için ulaşım kolay.

Fotoğraf www.snowbrains.com sayfasından alıntıdır.
 
Megeve: En önemli özelliği Cenevre havaalanına en yakın olması. Küçük, şık ve sevimli bir kasaba. Yemek opsiyonları, après-ski ve gece hayatı mevcut ama çok da geniş kapsamlı değil. Fiyatları ise genel olarak uygun. Ski-in / ski-out alternatifleri ve ileri seviyede kayakçılara uygun pistleri sınırlı, ancak kayak anlamında iyi bir bölgede olduğundan araba veya teleferikle kayması daha zor pistlere ulaşmak mümkün. Kasaba 1970’lerde Fransız sosyetesinin kayağa gittiği sayılı yerlerden biriymiş dolayısıyla küçük butikler, şık ve lüks dükkanlarla süslü. Meydandaki şirin kilise mutlaka ziyaret edilmeli ve meydanda bekleyen faytonlara da binilmeli. Biz Le Loges Blanches otelinde kaldık. Teleferiğe 10 dakika yürüme mesafesinde olduğundan kayaklarınızı teleferik dibinden kiralarsanız küçük çocukla otelden meydana ve pistlere yürümeyi göze alabilirsiniz. Otelin barı çok hoş ve akşamüstü otel sakinlerinden oluşan bir kalabalıkla doluyor, lokantası basit ama leziz yemekler yapıyor, açık havuzu çocuklara cazip, kendi otoparkı ve odalardaki küçük mutfak ise ebeveynlere cazip geliyor.

Fotoğraf www.cntraveller.com sayfasından alıntıdır.
 
Val d’İsere: Herhangi bir havaalanına çok yakın olmadığından, minimum 3 saatlik bir araba yolculuğundan sonra ulaşılıyor. Daha ileri seviyede kayakçılar için uygun pistleriyle ünlü. Aprés-ski, gece hayatı ve restoran seçenekleri bol ve fiyatlar yüksek.
 
Fotoğraf www.deckchairvillas.com sayfasından alıntıdır.
 
Zermatt: İsviçre’nin bu zengin kasabası Matterhorn Dağının tepesinin dibinde olduğundan müthiş manzaralar görmek mümkün. Ayrıca kayak pistleri de manzarası kadar meşhur. Matterhorn Dağının arka tarafından Italya’nın Cervinia kasabasına inilebiliyor olması da kayak tatiline ayrı bir hoşluk katıyor. 2013 yılında İsviçre Turizm Federasyonu’nun “Ailelere Uygunluk” (“Families Welcome”) ödülünü Zermatt’a vermesinden de anlaşılacağı gibi, Zermatt altyapısı, verilen hizmetinin kalitesi ve ailelerin genel memnuniyeti ile çocuklara uygun bir kayak merkezi.

Fotoğraf www.telegraph.co.uk sayfasından alıntıdır.
 
St Moritz: St. Moritz her daim güneşli, tadıyla kayak kayılabilecek çeşitli zorluk derecelerinde pistleri olan, apreski denince özellikle akla gelen uzun süredir yüksek sosyetenin mekan tuttuğu, oldukça pahalı bir kayak merkezi. Zürih’e uçuş sonrası tren ile ya da araba kiralanarak köye ulaşılabiliyor. Çocuklu aileler için dikkat edilmesi gereken önemli konu piste yakınlık. Kempinski Oteli az sayıdaki ski-in/ski-out otellerden biri ve kayak okulları ile bağlantılı. Dağda El Paradiso’da güneşlenerek yenilecek öğle yemeği, atların çektiği kızak arabaları ile gidilen fondue chaletlerinde akşam yemekleri, şubat ayında White Turf (donmuş göl üstünde at yarışları ve çeşitli eğlenceler), ve diğer spor müsabakalarını takip etmek St. Moritz’de yapılabilecekler listesinin ön sıralarındakiler. Dünyaca ünlü şeflerin dönemsel olarak hizmet verdiği lüks otel mutfakları, renkli gece hayatı, sanat galeri bu güzel köyün dünya sosyetesini kendine çektiğinin göstergesi.
 
Fotoğraf www.tripadvisor.co.uk sayfasından alıntıdır.
 
Şimdiden herkese iyi kışlar ve iyi kayaklar!
 
Sevgiler,
 
Turuncu

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder