Balık yiyen bir vejetaryen olarak hemen
hemen her türlü balığı hem yiyorum hem de çok seviyorum. Ancak hamsiye
bayıldığımı pek söyleyemem. Bu durumdan
haberdar olmayan Karadeniz’li Kayınvalidem Kurban Bayramı’nın ikinci günü benim
de yiyeceğimi düşünerek tüm aileye Karadeniz’de Hamsi Kuşu olarak bilinen bir
yemeği hazırlamış. Ben de başta ayıp olmasın diye tabağıma küçük bir porsiyon
koydum. Tattıktan sonra bir tabak daha
aldım. Hatta ayıptır söylemesi küçük olsa bile üçüncü tabağı da yedim. Yer
kalsa dördüncü tabağı da alırdım ama tepside hamsi kaldı, midemde yer kalmadı! Meğer mevsiminde hamsi balığı hiç de ağır
olmazmış, balık balık kokmazmış! Tadı damağımda kalan ve hala mevsimi devam
eden hamsi ile yapabileceğiniz bu kolay tarifi sizlerle paylaşmak istedim.
Kayınvalideme de bu leziz bayram yemeği için tekrar
buradan teşekkür ediyorum.
Malzemeler
2 kg kılçıkları çıkarılmış ama ortadan ayrılmamış
hamsi (yaprak gibi hazırlanmış)
Yeşil soğanın sadece beyazı, şeritler halinde 3 - 4 cm uzunluğunda keşilmiş olacak
İnce doğranmış maydonoz,
Tuz
Yeşil soğanın sadece beyazı, şeritler halinde 3 - 4 cm uzunluğunda keşilmiş olacak
İnce doğranmış maydonoz,
Tuz
Karabiber
Mısır unu
Yarım limonun suyu
Mısır unu
Yarım limonun suyu
*Beyaz peynir veya lor peyniri rendesi arzu
edilirse az miktarda soğan ve maydonozun üstüne ilave edilebilir
Yapılışı:
Yapılışı:
Hamsileri yıkayıp süzün ve hatta kağıt havlu ile
hafif bastırırarak kurutun. Kullanılacak tepsiyi fırın kağıdı ile kaplayın. Hamsileri
iç kısmı üstte olmak üzere tepsiye dizin, üstlerine tuz ve karabiber serpin (miktarı
arzuya göre ayarlayabilirsiniz). Yeşil soğanı, maydanozu ve istenirse peyniri
tepsideki hamsi yarılarının üstüne koyun. Diğer hamsi yarılarını bu sefer
dışları üstte olmak üzere alttaki hamsi yarılarının üstüne tek tek ve kenarları
hafif bastırılarak kapatın. Hamsilerin üstüne az olmak üzere ;tercihen MISIR
unu, yoksa buğday unu serpin. Hazırladığınız hamsileri önceden alt ve üstten
ısıltılmış 200° C fırına verin. Üstünün yanmadan kızarmış görünmesi, hamsilerin
piştiğini gösterir ve genelde 20 – 30 dakika pişmesi yeterli olacağından, 20
dakikadan sonra kontrol etmek gerekir. Yarım limonun suyunu da bütün hamsilerin
üstüne servisten önce tepsiden almadan eşit miktarda dökün.
Afiyet olsun!
Mor
Denedim, çok başarılı, teşekkürler!
YanıtlaSil