11 Kasım 2013 Pazartesi

Avrupa Kayak Tatillerinde Konaklama Seçenekleri - 1

Avrupa’da kayak merkezlerinde 5 çeşit konaklama seçeneği mevcut:


http://sfsportspinephysicaltherapy.wordpress.com sayfasından alıntıdır.

Oteller: Bütün konaklama seçenekleri içinde kanımca en dikkat edilmesi gereken kategori oteller. Çünkü Avrupa’daki kayak merkezlerinde oteller çok büyük farklılıklar gösterebiliyor ve bu farklılıklar genelde fiyattan veya lokasyondan veya otelin internet sitesinden çok anlaşılamıyor. Bir de Avrupa’da otellerin aldığı yıldız sayısı ve otellerin gerçek güzellikleri hem ülkeden ülkeye değişiyor hem de “kayak” oteli dendiği zaman beklentiler değişebiliyor.
 
Örneğin Nice’te 3 yıldızlı bir otel ile Verbier’deki 3 yıldızlı otel arasında güzellik, servis, temizlik vs açısından dağlar kadar fark olabiliyor. Ama bazen de iyi yönde sürpriz ile de karşılaşmak mümkün. Bence en emniyetli hareket tavsiye üzerine otel seçmek. Böylece gidip görmüş birinden otelin gerçek anlamda artılarını eksilerini öğrenmek mümkün. Örneğin bir keresinde Verbier’de kaldığımız üç yıldızlı otelde sabah kahvaltılarında müşteri sayısı kadar küçük top ekmek çıkarılıyormuş. Kahvaltıya geç kaldığımız bir gün bizim için ekmek kalmamıştı!! Erken gelecektiniz, bazı müşteriler iki ekmek yediler malesef diyen turizmden anlamayan Fransız genç adam sinirlerimi baya bozmuştu. Odanın gecelik fiyatı 200Euro idi. Bence otelcilik çerçevesinde bu bir skandal!! Bu sebeple kanımca ya es dost tavsiyesi üzerine giderseniz ya da en azından 4 ya da 5 yıldızlı otelleri tercih ederseniz kötü bir sürprizle karşılaşma olasiliginizi en aza indirgersiniz.
 
Apart oteller: Bu tip oteller genelde uygun fiyatlı oluyorlar. Büyük binaların 1+1 ya da 2+1 hatta 3+1 dairelerini haftalık kiralayabilirsiniz. Çocuklu aileler için ve rezervasyon sırasında kişi sayısı belirsiz olduğunda iyi bir seçenek olabilir.
Örneğin, sonradan anneanne ve dede de seyehate katılmaya karar verirlerse onlar da çocukların yanında ya da salondaki sofa-bed’de yatabilirler mesela. Bu opsiyonda yemekler size ait. Market alışverişi yapıp kendiniz yapabilirsiniz, bu yüzden bütün hafta “restoran” yemeği yemek istemeyenler için uygun bir opsiyon.
Personelsiz dağ evleri (chalet’ler): Boş dağ evleri de genelde uygun fiyatlı oluyorlar. Çoğunda haftada 1-2 gun ya da her gün yatakları yapmak için, tuvalet kâğıdı/havlu tazelemek veya çöpleri çıkarmak için gelen temizlik elemanları olabiliyor. Bu opsiyonda da yemekler aynı apart otellerde olduğu gibi size ait. Genelde bulduğunuz şekilde bırakmanız bekleniyor – örneğin yerine yerleştirilmiş temiz tabaklar ve tencereler evi size kiralayanlarin beklentisi olabiliyor.

ClubMed’ler: ClubMed’ler genel olarak belirli bir seviyenin üstünde otel ve servis kalitesini uçaklar, havaalanı transferleri, yemekler, telekabinler, hocalar ve derslerin de icerildigi “her şey dahil” felsefesiyle sunuyorlar. Otellerinin bakım ve temizlik açısından da standartları oldukça iyi; en azından belli bir seviyenin üstünde. Kötü sürprizlerle karşılaşmamak açısından iyi bir seçenek olabilir. Fakat tecrübelerimize dayanarak yine de dikkat edilecek bir iki konuya parmak basmak isterim.
İlk olarak her ClubMed her yaşta çocuğu kabul etmiyor. Etseler bile onlara uygun grup kayak dersleri olmayabiliyor. Örneğin bir arkadaşım gittiği ClubMed’de çocuklarının hepsinin kayak dersine başlayacağını düşünmüştü ama gittiğinde sadece 12 yaşının üstündeki çocuğuna uygun ders olduğunu gördü, ve diğer 8 yaşındaki çocuğu için dışarıdan öğretmen tutmak zorunda kaldı. Kararınızı verip paranızı yatırmadan önce mutlaka çocuklar ve dersler ile ilgili kesin ve yazılı bilgi almayı ihmal etmeyin.

Personelli dağ evleri (chalet’ler): Bu kategori fiyat ve konfor açısından 5 yıldızlı otellerle aynı kategoriye girebilir, hatta bana göre çocuklu aileler için otellerden daha büyük bir konfor bile sağlayabilir.
www.switzerlandisyours.com sayfasından alıntıdır.
Personelli dağ evlerinde genelde lift-pass’lerinizi almak, kayaklarınızı kiralamak, restoran rezervasyonları yapmak vs gibi çeşitli ihtiyaclarınız için size yardımcı olan bir “chalet manager” (dağ evi müdürü), sabah 9’dan gece 1’e kadar nöbette sizi merkez icinde istediginiz yere götürmek icin bekleyen bir şöför, bir aşçı ve bir müdür yardımcısı oluyor.  Evin tamamının size veya sizin grubunuza ait olması halinde bu insanlar bütün hafta boyunca sizin her isteğiniz için koşturuyor. Evlerin konforları ve özellikleri fiyatlara göre değişiyor. Ayrıca fiyata ne dahil olduğunun da gitmeden önce iyice anlaşılması lazım. Bazı evlerde öğle yemeği hariç bütün yiyecek ve içecekler fiyata dahil oluyor, bazı evlerde market alışverişi size ait oluyor ve sizin belirlediğiniz menüyü aşçı size hazırlıyor, bazı evlerde fiyata yemekler dahil oluyor ama içkiler ekstra oluyor.
Courchevel'de bir Chalet iç mekan. www.ski-boutique.co.uk sayfasından alıntıdır.
Biz böyle bir chalet’ye gitme şansını yakaladığımızda müşterilerin hepsinin Türk olduğunu gören aşçı bizim için google’dan lokum tarifi bulup lokum yapmıştı!! Önümüze getirdiği buram buram gülsuyu kokan ıslak tatlıların lokum olduğunu anlamamız mümkün olamadı gerçi ama bizi memnun etmek onun için ne kadar önemliymiş onu görmüş olduk! Bu kategoride bir iki iyi şirket olarak Purple Ski, Alp Leisure, Hip Chalets sayılabilir.
Yarın ucak biletleriyle ilgili bir iki not ve gittigim kayak merkezlerine ilişkin izlenimlerimi sizlerle paylaşacağım.

Güneşli, bulutsuz, bol karlı ve kazasız güzel bir tatil dilerim!

Sevgiler,
Turuncu.

1 yorum:

  1. Çok güzel bilgi, bu seneki kayak tatilimizi daha bilinçli planlayacağım, sağolun...

    YanıtlaSil