6 Aralık 2013 Cuma

Elmalı Turta



Hazır hamur ile yapılan bu tarif hem yapılması kolay hem de çok lezzetli. Ancak İngiltere'de kolayca satın alabileceğiniz hazır hamur (shortcrust pastry) yerine Türkiye'de aşağıdaki hamur tarifini kullanılabilirsiniz.

Hamur:

2 yumurta

1 küçük paket margarin (250 gr)

2 tepeleme dolu kaşık şeker

1 paket (10 gr) kabartma tozu

1 paket (5 gr) vanilya

Aldığı kadar un

Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi kıvamına gelene kadar ellerinizle yoğurun. Hamurun yaklaşık üçte birini ayrı, üçte ikisini ayrı yoğurup açacak şekilde ayırın.


Malzemeler:

Ev yapımı turta hamurunuzu veya 375 gr hazır hamur (shortcrust pastry)

1 limonun ince rendelenmiş kabuğu ve 2 yemek kaşığı kadar suyu

100 gr çok ince toz şeker

4 yemek kaşığı un

1 tatlı kaşığı karışık baharat (mixed spice) (toz halinde karanfil, zencefil ve tarçin istenildiği ölçüde karıştırılarak elde edilebilir)

2 yemek kasigi badem rendesi

7 elma, soyulmuş ve ince dilimlenmiş

2 yemek kaşığı süt


Süreler:

Toplam süre: 1 saat 15 dakika gereklidir

Hazırlama süresi : 25 dakika

Pişirme süresi : 50 dakika

Buzdolabında hamuru soğutma süresi: 15 dakika

Hazırlanışı:

1 - Hafifçe unlanmış bir çalışma yüzeyine büyük parça hamuru 30 cm çapında daire olacak şekilde oklava ile açın. (Bizim mutfağımızda daire şeklinde fırın kabı olmadığı için dikdötgen kabimi resimdeki gibi kullanıyorum. Bu sebeple hamurlarımı dikdörtgen açıyorum)

Diğer hamuru yine aynı şekilde 25 cm çapında daire olacak şekilde açın. Turtayı pişireceğiniz yuvarlak fırın kabına fazlalık kısımları dışarıya eşit şekilde sarkıtarak yerleştirin. Eğer yağlanması gereken fırın kabı kullanıyorsanız çok az mıktarda sıvı yağı fırça ya da kağıt peçete yardımıyla kabin tüm iç yüzeyine sürün. Küçük daireyi de bir tabağa yerleştirdikten sonra her ikisini de streç film ile kaplayıp buz dolabında en az 15 dakika dinlendirin. Bu adımı 1 gün önceden yapıp hamurları buz dolabında saklayabilirsiniz.

2 - Önceden fırınınız 200°C olacak şekilde ısıtmaya başlayın.

3 - Limon kabuğu rendesi, şeker, un, badem rendesi ve baharat karışımını büyük bir kasede karıştırın.

4 - Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın. Yarıya bölünmüş elmaları hilal şeklinde ince ince dilimleyin. Dilimlenmis elmalari bir tavaya 2 yemek kaşığı limon suyu ile birlikte koyup 3-4 dakika orta ateşde yumuşatın. Daha sonra elmaları da karışımın durduğu kaseye ekleyerek tümünün birbiriyle güzelce karışmasınısağlayın.

5 – Büyük parça hamurunuzu yerleştirdiğiniz fırın kabınızı 10 dakika kadar, ısınmakta olan fırınınızda pişirin. Daha sonra az fırınlanmiş büyük hamurunuzun içine, tüm yüzeyin yaklaşık eşit düzeyde olmasına dikkat ederek, iç malzemeyi yayın. Küçük hamur daireyi malzemenin tümünü örtecek şekilde fırın kabının üstüne yerleştirin. Büyük dairenin dışa taşan kısımlarını fırça yardımıyla şu ile ıslatarak diğerinin kenarlarını kapatacak şekilde içe kıvırın ve iki parçayı kenarlarda bir araya getirerek bükün. Yine fırça yardımıyla türtanın üst yüzeyini hafifçe süt ile ıslatın.

6 - Fırının sıcaklığını 190°C'ye indirdikten sonra turtayı fırına verin. Üzeri bronzlaşana kadar yaklaşık 50-55 dakika fırında pişirin.

7 - Daha sonra 5 dakika kadar tezgah üzerinde serinlemesine izin verin ve ılıkken vanilyalı dondurma ile servis edin.


Afiyet olsun,


Kırmızı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder