Hazır hamur ile yapılan bu tarif hem
yapılması kolay hem de çok lezzetli. Ancak İngiltere'de kolayca satın
alabileceğiniz hazır hamur (shortcrust pastry) yerine Türkiye'de aşağıdaki
hamur tarifini kullanılabilirsiniz.
Hamur:
2 yumurta
1 küçük paket margarin (250 gr)
2 tepeleme dolu kaşık şeker
1 paket (10 gr) kabartma tozu
1 paket (5 gr) vanilya
Aldığı kadar un
Bütün malzemeleri karıştırıp kulak memesi
kıvamına gelene kadar ellerinizle yoğurun. Hamurun yaklaşık üçte birini ayrı,
üçte ikisini ayrı yoğurup açacak şekilde ayırın.
Malzemeler:
Ev yapımı turta hamurunuzu veya 375 gr
hazır hamur (shortcrust pastry)
1 limonun ince rendelenmiş kabuğu ve 2
yemek kaşığı kadar suyu
100 gr çok ince toz şeker
4 yemek kaşığı un
1 tatlı kaşığı karışık baharat (mixed spice)
(toz halinde karanfil, zencefil ve tarçin istenildiği ölçüde karıştırılarak
elde edilebilir)
2 yemek kasigi badem rendesi
7 elma, soyulmuş ve ince dilimlenmiş
2 yemek kaşığı süt
Süreler:
Toplam süre: 1 saat 15 dakika gereklidir
Hazırlama süresi : 25 dakika
Pişirme süresi : 50 dakika
Buzdolabında hamuru soğutma süresi: 15 dakika
Hazırlanışı:
1 - Hafifçe unlanmış bir çalışma yüzeyine
büyük parça hamuru 30 cm çapında daire olacak şekilde oklava ile açın. (Bizim
mutfağımızda daire şeklinde fırın kabı olmadığı için dikdötgen kabimi resimdeki
gibi kullanıyorum. Bu sebeple hamurlarımı dikdörtgen açıyorum)
Diğer hamuru yine aynı şekilde 25 cm
çapında daire olacak şekilde açın. Turtayı pişireceğiniz yuvarlak fırın kabına
fazlalık kısımları dışarıya eşit şekilde sarkıtarak yerleştirin. Eğer
yağlanması gereken fırın kabı kullanıyorsanız çok az mıktarda sıvı yağı fırça
ya da kağıt peçete yardımıyla kabin tüm iç yüzeyine sürün. Küçük daireyi de bir
tabağa yerleştirdikten sonra her ikisini de streç film ile kaplayıp buz dolabında
en az 15 dakika dinlendirin. Bu adımı 1 gün önceden yapıp hamurları buz
dolabında saklayabilirsiniz.
2 - Önceden fırınınız 200°C olacak şekilde
ısıtmaya başlayın.
3 - Limon kabuğu rendesi, şeker, un, badem
rendesi ve baharat karışımını büyük bir kasede karıştırın.
4 - Elmaları soyup çekirdeklerini çıkarın.
Yarıya bölünmüş elmaları hilal şeklinde ince ince dilimleyin. Dilimlenmis
elmalari bir tavaya 2 yemek kaşığı limon suyu ile birlikte koyup 3-4 dakika
orta ateşde yumuşatın. Daha sonra elmaları da karışımın durduğu kaseye
ekleyerek tümünün birbiriyle güzelce karışmasınısağlayın.
5 – Büyük parça hamurunuzu yerleştirdiğiniz
fırın kabınızı 10 dakika kadar, ısınmakta olan fırınınızda pişirin. Daha sonra
az fırınlanmiş büyük hamurunuzun içine, tüm yüzeyin yaklaşık eşit düzeyde
olmasına dikkat ederek, iç malzemeyi yayın. Küçük hamur daireyi malzemenin
tümünü örtecek şekilde fırın kabının üstüne yerleştirin. Büyük dairenin dışa
taşan kısımlarını fırça yardımıyla şu ile ıslatarak diğerinin kenarlarını
kapatacak şekilde içe kıvırın ve iki parçayı kenarlarda bir araya getirerek
bükün. Yine fırça yardımıyla türtanın üst yüzeyini hafifçe süt ile ıslatın.
6 - Fırının sıcaklığını 190°C'ye
indirdikten sonra turtayı fırına verin. Üzeri bronzlaşana kadar yaklaşık 50-55
dakika fırında pişirin.
7 - Daha sonra 5 dakika kadar tezgah
üzerinde serinlemesine izin verin ve ılıkken vanilyalı dondurma ile servis
edin.
Afiyet olsun,
Kırmızı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder