11 Şubat 2014 Salı

İlişkiyi Canlı Tutmak İçin 16 Öneri


Sevgililer günü yaklaşırken ilişkilerimizi canlı ve taze tutmak için neler yapmak lazım diye düşündük, aşağıdaki listeyi hazırladık; ben de sizler için kaleme aldım. Katılan olur, katılmayan olur, öneri ve tavsiyelerinizi bekliyoruz.

1. Monotonlaşan ilişkiye heyecan katmak için  küçük sürprizler yapın. Mesela eşinizin beklemediği bir anda – çocuklar olmadan - gidilecek bir haftasonu seyahati veya eşinizin uzun süredir almak istediği saati, mücevheri, resmi veya kitabı alın. Ya da durup dururken alınacak bir çiçek veya konser bileti siz farketmeden karşı tarafı çok mutlu edebilir.

2. Her daim bakımlı ve temiz olmaya özen gösterin. Aynı beklentiyi karşı tarafa da hissettirin veya anlamıyorsa doğrudan söyleyin. Uzun süreli ilişkilerimizi sorunudur kendini bırakmak, bırakmayın. 

3. Çalışıyorsanız, işi eve getirmemeye özen gösterin. Sizin işte yaşadıklarınız sizi ilgilendirir. Tabiki işle ilgili sıkıntılarınızı ve gün içinde başınıza gelen komik veya üzücü olayları eşinizle paylaşın fakat aranızdaki sohbetin sırf iş etrafında dönmemesine dikkat edin. Düşünürseniz bir noktadan sonra sırf iş konuşulan ilişkiler soğuk ve mesafeli ilişkilere dönüşmeye başlıyor.

4. Çalışmıyorsanız, eşiniz eve geldiğinde gün içinde yaptığınız evle ilgili koşuşturmaları eşiniz gelir gelmez sıralayıp, eşinizi bombardımana tutmayın. Vakti geldiğinde sıkıntılarınızı veya yorgunluğunuzu küçük dozlarda yavaş yavaş ama mutlaka sohbet içine yedirin. Eşinizin sizin gün içinde neler yaşadığınızı bilmesi ilişkinizin samimiyeti açısından da önemli.
5. Günde en az 30 dakika eşinizle kaliteli sohbet yapmaya çalışın. Sonuçta ebeveynler için hayat çocuklar yattıktan sonra başlıyor. Elinizdeki 30 dakikayı iyi değerlendirin. Daha da uzatabiliyorsanız bu süreyi ne ala!

6. Eşinizle ortak hobi edinin. Beraber yürüyüş, tenis, koşu, sinema, futbol, dans, seramik, briç… mutlaka bir hobiniz olsun; yaratın! Çocuklar ortadan çekilince, eşinizle beraber kaliteli vakit geçirebileceğiniz ortamı hazırlamak iki taraf için de ilgiyi devam ettiren bir olgu.  Ayrı ayrı hobileriniz elbet olsun ama müşterek hobi çok önemli.

7. Eşinize ve kendinize yeterli vakit ayıramadığınızı düşünüyorsanız dışarıdan yardım alın. Günde 2-3 saat de olsa çocukları emanet edebileceğiniz bir yardımcı bulun ve çocukları bahane ederek eşinizle geçireceğiniz vakti harcamayın.

8. Seksi ertelemeyin! Evet, hepimiz gün içinde yoruluyoruz ve çoğu zaman kendimizi yatağa zor atıyoruz veya beynimizi durduracak halimiz bile olmuyor ama yine de seksi erteleyerek eşinizle aranıza fiziksel mesafe koymayın. Bilinen gerçeği hatırlatmaya gerek yok ama yine de söyleyelim: fiziksel ayrılıklar fikirsel ayrılığa sonra da hayat ayrılığına sebep olabiliyor.

9. Arada eski gençlik fotoğraflarınızı ortaya çıkarın, ilk tanıştığınız günlerden, o zamanki eğlencelerinizden konuşun. Hatta mümkünse aynı yerlere gidin, hala genç ve eğlenceli olabileceğinizi birbirinize gösterin.

10. Çocuklu olmak demek hayata küsmek, eve kapanmak, her anınızı evde geçirmek anlamına gelmez. Eşinizle, haftada bir akşam mutlaka ikiniz başbaşa dışarı çıkın. İster yemeğe ister sinemaya ister bara ister dansa. Ama mutlaka bir akşamınız ev dışında başbaşa olsun. Hatta bir akşam da arkadaşlarınızla bir  gece programı yaparsanız, işte o daha da güzel.

11. Her sene mutlaka eşinizle başbaşa tatile çıkın. Kısa olması önemli değil. Amaç çocuklar olmadan, kafanızı dinleyip, 2-3 gün soluk alıp, yeniden şarj olmak.

12. Birbirinizi dinlemeye özen gösterin. Herkesin kendine göre fikri, inanışı vardır. Fikirler, düşünceler paylaştıkça güzel diye boşuna söylenmiyor. Ama paylaşım yapacağım derken, diğer tarafın da hayatını karartmayın. Amaç monolog değil diyalog yapabilmek!

13. Birbirinize saygılı olun. Eşinizin zevklerine, ilgi alanlarına saygı gösterin. Her ne kadar eşinizle bir zaman sonra arkadaş kategorisine geçseniz de samimi olmak saygısız olmak anlamına gelmez, dikkat edin.

14. Eşinizin düşüncesi ya da hareketleri size zaman zaman anlamsız ya da çok basit geliyor olabilir. Veya tartışma sırasında onu küçük görme eğilimine giriyor olabilirsiniz. Küçük gördüğünüzü ima eden, alay edici sözler kullanmayın. Karşınızdaki kişi, siz onu yücelttikçe size beraberinde mutlulukla dönecek kişi. Onu küçük hissettirmek size ağız dalaşında kuvvetli olduğunuz hissi verebilir ama uzun vadede sevgisizleşen ve uzaklaşan bir eş yaratmanın ötesine geçemezsiniz! Özetle tartışmanın da adabı olmalı.

15. Elele tutuşmak sadece gençlere ya da yeni evlilere özgü bir hareket değil. Eşinizin elini tutun! Kaç yaşına gelmiş olsanız da, kaç seneniz beraber geçmiş olsa da elele tutuşmak sevginin belirtisidir, sevginizi gösterin.

16. Son olarak günlük koşuşturmalar arasında doğrudan olmasa da ‘seni seviyorum’ demeyi unutmayın. İnsanlar, sevildiğini bilse de herkes ‘seni seviyorum’ cümlesini duymak ister.

Sevgilerimle,

Dore

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder