13 Şubat 2014 Perşembe

En Kolayından Fırında Kuzu Kolu


Evde yemekli misafir ağırlamayı seven bir çiftiz. Yıllar önce farkettik ki çok aşırı emekli ve detaylı yemek hazırlamaya kalktığım için misafir geleceği gün çok stresli ve yorgun oluyorum. Eşimle gecenin tadını çıkartmak yerine didişip duruyoruz. Bunun üzerine güzel, lezzetli ve mümkünse ihtişamlı yemekler seçerken yapılışı kolay olanlara dikkat etmem gerektiğine karar verdik. Böylelikle menülerimiz ana yemek olarak genelde fırında pişen bir et yemeğini içerir oldu. Çünkü eğer lezzetli bir et alma ihtimaliniz varsa ve iyi bir fırına sahipseniz çok bir zahmete girmeden  lezzetli ve ihtişamlı bir ana yemek ortaya çıkıyor zaten. Son denediğim tarif de gerçekten kolaydı. Kuzu tandırı andıran et yemeğinin garnituru de yanında pişiyor. Şehriye pilavı deyip geçmeyin, etin suyu ve yağıyla piştiği için et kadar sükse yapıyor.

Malzemeler:
1 kemikli ya da kemiği alınmış tek parça kuzu omzu/ kolu
6 baş sarımsak (isteyen daha fazla da kullanabilir)
250 gr arpa şehriye
2 doğranmış domates konservesi (800gr)
1 defne yaprağı
3-4 dal biberiye
15 gr ince doğranmış maydanoz
30 gr taze kekik (sapıyla birlikte)
1 şu bardağı sıcak şu
20 gr tereyağı
10 gr toz paprika
tuz ve karabiber

Süre:
Etin fırında kalma süresi: 3.5 saat
Şehriyenin pişirilme süresi: 15 dakika
Servis öncesi serinleme süresi: 10 dakika

Yapılış:
Sarımsakları ayıklayın, ortasındaki filizi çıkarın. Uzunlamasına çok ince olmadan şerit halinde doğrayın. Kuzu omzu/kolunu yıkayıp havlu kağıtla kuruladıktan sonra alt ve üstünde çeşitli yerlerine bıçakla ufak yarıklar açın. Bu yarıklara sarımsakları yerleştirin. Etin içine biberiyeleri yerleştirmek için yatay büyük bir yarık açın ve dal halında biberiyeleri yerleştirin. Biraz tuz ve karabiber ile etinizin çevresini ovalayın. Konserve doğranmış domatesleri fırın kabınızın içine yerleştirin, defne yaprağınızı ve kekiğinizin bir kısmını sapıyla birlikte domatesinize ekleyin. Unutmayın bu fırın kabı hem etinizi alabilecek kadar büyük hem de sosun taşmadan şehriyeyi pişirebileceği kadar derin olmalı. Fırın kabınızdaki baharatlı domates sosuna çok az bir tuz ekleyip karıştırdıktan sonra üzerine etinizi (yağlı tarafı üstte olacak şekilde) yerleştirin. Tüm buharı içinde kalarak pişebilmesi için  kabınızın üstünü parlak tarafı içte kalacak şekilde aluminyum folyo ile sıkıca kapatın, şu buharının kaçmasını engellediğinizden emin olun. 170 dereceye önceden ısıtılmış fırınınızın orta rafına fırın kabınızı yerleştirin.
3.5 saat sonra kabınızın içinden etinizi kenara alın. Kabın içindeki sostan defne yaprağı ve kekik saplarını alın. Yaklaşık 1 şu bardağı sıcak suyu ekleyin ve şehriyenizi sosa karıştırın. Maydanozunuzu da ekleyip karıştırın. Etinizi ortaya yerleştirip tekrar kabınızı alumunyum folyo ile sıkıca kapatın. Bu sefer fırında 15 dakika bekletin. Şehriyenizin pistiğinden emin olduktan sonra servis tabağınızın ortasına etinizi ve kenarlarına şehriyenizi yerleştirin. Geri kalan kekiğinizi sapından ayırıp şehriyenizin üzerine serpiştirin. Etinizin içine yerleştirdiğiniz biberiye saplarınız çıkarın. Erittiğiniz tereyağında paprikayı hafifçe kavurduktan sonra tereyağını etin üzerine akıtın, spatula yardımı ile etin tüm yüzeyine yedirin. 10 dakika soğumaya bırakıldıktan sonra servise hazırdır.

Afiyet olsun.
Kırmızı


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder