Evde yemekli
misafir ağırlamayı seven bir çiftiz. Yıllar önce farkettik ki çok aşırı emekli
ve detaylı yemek hazırlamaya kalktığım için misafir geleceği gün çok stresli ve
yorgun oluyorum. Eşimle gecenin tadını çıkartmak yerine didişip duruyoruz.
Bunun üzerine güzel, lezzetli ve mümkünse ihtişamlı yemekler seçerken yapılışı
kolay olanlara dikkat etmem gerektiğine karar verdik. Böylelikle menülerimiz
ana yemek olarak genelde fırında pişen bir et yemeğini içerir oldu. Çünkü eğer
lezzetli bir et alma ihtimaliniz varsa ve iyi bir fırına sahipseniz çok bir
zahmete girmeden lezzetli ve ihtişamlı bir ana yemek ortaya çıkıyor
zaten. Son denediğim tarif de gerçekten kolaydı. Kuzu tandırı andıran et
yemeğinin garnituru de yanında pişiyor. Şehriye pilavı deyip geçmeyin, etin
suyu ve yağıyla piştiği için et kadar sükse yapıyor.
Malzemeler:
1 kemikli ya
da kemiği alınmış tek parça kuzu omzu/ kolu
6 baş
sarımsak (isteyen daha fazla da kullanabilir)
250 gr arpa
şehriye
2 doğranmış
domates konservesi (800gr)
1 defne
yaprağı
3-4 dal
biberiye
15 gr ince
doğranmış maydanoz
30 gr taze
kekik (sapıyla birlikte)
1 şu bardağı
sıcak şu
20 gr
tereyağı
10 gr toz
paprika
tuz ve
karabiber
Süre:
Etin fırında
kalma süresi: 3.5 saat
Şehriyenin
pişirilme süresi: 15 dakika
Servis
öncesi serinleme süresi: 10 dakika
Yapılış:
Sarımsakları
ayıklayın, ortasındaki filizi çıkarın. Uzunlamasına çok ince olmadan şerit
halinde doğrayın. Kuzu omzu/kolunu yıkayıp havlu kağıtla kuruladıktan sonra alt
ve üstünde çeşitli yerlerine bıçakla ufak yarıklar açın. Bu yarıklara
sarımsakları yerleştirin. Etin içine biberiyeleri yerleştirmek için yatay büyük
bir yarık açın ve dal halında biberiyeleri yerleştirin. Biraz tuz ve karabiber
ile etinizin çevresini ovalayın. Konserve doğranmış domatesleri fırın kabınızın
içine yerleştirin, defne yaprağınızı ve kekiğinizin bir kısmını sapıyla birlikte
domatesinize ekleyin. Unutmayın bu fırın kabı hem etinizi alabilecek kadar büyük
hem de sosun taşmadan şehriyeyi pişirebileceği kadar derin olmalı. Fırın
kabınızdaki baharatlı domates sosuna çok az bir tuz ekleyip karıştırdıktan
sonra üzerine etinizi (yağlı tarafı üstte olacak şekilde) yerleştirin. Tüm
buharı içinde kalarak pişebilmesi için
kabınızın üstünü parlak tarafı içte kalacak şekilde aluminyum folyo ile
sıkıca kapatın, şu buharının kaçmasını engellediğinizden emin olun. 170
dereceye önceden ısıtılmış fırınınızın orta rafına fırın kabınızı yerleştirin.
3.5 saat
sonra kabınızın içinden etinizi kenara alın. Kabın içindeki sostan defne
yaprağı ve kekik saplarını alın. Yaklaşık 1 şu bardağı sıcak suyu ekleyin ve
şehriyenizi sosa karıştırın. Maydanozunuzu da ekleyip karıştırın. Etinizi
ortaya yerleştirip tekrar kabınızı alumunyum folyo ile sıkıca kapatın. Bu sefer
fırında 15 dakika bekletin. Şehriyenizin pistiğinden emin olduktan sonra servis
tabağınızın ortasına etinizi ve kenarlarına şehriyenizi yerleştirin. Geri kalan
kekiğinizi sapından ayırıp şehriyenizin üzerine serpiştirin. Etinizin içine
yerleştirdiğiniz biberiye saplarınız çıkarın. Erittiğiniz tereyağında paprikayı
hafifçe kavurduktan sonra tereyağını etin üzerine akıtın, spatula yardımı ile
etin tüm yüzeyine yedirin. 10 dakika soğumaya bırakıldıktan sonra servise
hazırdır.
Afiyet
olsun.
Kırmızı
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder