9 Nisan 2014 Çarşamba

Çikolata ve Vanilyalı Kek


Bazı kekler klasiktir. Bin kere de yapsanız sıkılmadan yersiniz. Benim aşağıda tarifini vereceğim çikolatalı-vanilyalı keki de her daim kolayca yapıp, misafirinize de ikram edebilirsiniz. Bu tarifi Murdoch Books yayınlarını ‘Bake It ‘kitabından aldım.






Malzemeler:

1 çay kaşığı vanilya
185 gram tuzsuz tereyagi (Ben keklerde kek pişirmek için satılan özel tereyağını almayı tercih ediyorum. İngiltere’de iseniz Stork markasını önerebilirim.)
230 gram ince taneli şeker
3 yumurta
280 gram kendinden kabaran un
185 ml süt
2 yemek kaşığı kakao
1,5 yemek kaşığı ılık süt (ek olarak)
1 çay kaşığı karbonat
1 çay kaşığı kabartma tozu


* Türkiye ve İngiltere’de toz şeker taneleri çok iri olduğundan, bazı tariflerde inceltilmiş şekerin kullanılması tavsiye ediliyor. Meşhur ahçı Nigella Lawson’un tavsiyesi, şeker tanelerini blender veya kahve çekme makinesinde çekerek küçük taneli şeker elde etmeniz; ancak şekeri fazla çekip toz şeker kıvamına getirmemeye de dikkat edin.



Yapılışı:

Fırını 200 derecede  ısıtın. Kekinizi pişireceğiniz kabın içini yağlayın veya direkt yağlı kağıt ile döşeyin. Benim gibi silikon pişirme kabı kullanıyor iseniz, o zaman ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.
Tereyağı, şeker ve vanilyayı el mikseri ile çırpın. Elde edeceğiniz karışım hafif krema görünümünde olmalı. Birer birer yumurtalarınızı ekleyin ve yavaş yavaş çırpmaya devam edin. Karışımın üzerine biraz süt biraz un ekleyerek çırpma işlemini tamamlayın. Daha sonra karışımı iki kaba bölün.




Ayrı bir kapta ılık süt ve kakaoyu yumuşayıncaya kadar çırpın.  Kakolu karışımı ikiye böldüğünüz vanilyalı karışımlardan bir tanesi ile iyice karıştırın. Son olarak kakaolu karışımı vanilyalı karışımın üstüne dökerek test çubuğu ile kakaoyu yedirin. Fakat çok karıştırmayın.




Kekinizi 50-60 dakika arası pişirin, 50. dakika itibariyle ara ara içinin pişip pişmediğini kontrol edin. Kekinizi fırından çıkardıktan sonra servis tabağınıza geçirmeden evvel mutlaka 5 dakika dinlendirin. Bu keki kapalı teneke kutuda  3-4 gün boyunca saklayıp yiyebilirseniz.





Sevgiler,

Yeşil


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder