Bazı kekler
klasiktir. Bin kere de yapsanız sıkılmadan yersiniz. Benim aşağıda tarifini
vereceğim çikolatalı-vanilyalı keki de her daim kolayca yapıp, misafirinize de
ikram edebilirsiniz. Bu tarifi Murdoch Books yayınlarını ‘Bake It ‘kitabından
aldım.
Malzemeler:
1 çay kaşığı
vanilya
185 gram tuzsuz tereyagi (Ben keklerde kek pişirmek için satılan özel tereyağını almayı tercih
ediyorum. İngiltere’de iseniz Stork markasını önerebilirim.)
230 gram ince taneli
şeker
3 yumurta
280 gram
kendinden kabaran un
185 ml süt
2 yemek kaşığı
kakao
1,5 yemek
kaşığı ılık süt (ek olarak)
1 çay kaşığı
karbonat
1 çay kaşığı
kabartma tozu
* Türkiye ve
İngiltere’de toz şeker taneleri çok iri olduğundan, bazı tariflerde inceltilmiş
şekerin kullanılması tavsiye ediliyor. Meşhur ahçı Nigella Lawson’un tavsiyesi, şeker tanelerini blender veya kahve çekme makinesinde
çekerek küçük taneli şeker elde etmeniz; ancak şekeri fazla çekip toz şeker
kıvamına getirmemeye de dikkat edin.
Yapılışı:
Fırını 200
derecede ısıtın. Kekinizi pişireceğiniz
kabın içini yağlayın veya direkt yağlı kağıt ile döşeyin. Benim gibi silikon
pişirme kabı kullanıyor iseniz, o zaman ekstra bir şey yapmanıza gerek yok.
Tereyağı, şeker
ve vanilyayı el mikseri ile çırpın. Elde edeceğiniz karışım hafif krema
görünümünde olmalı. Birer birer yumurtalarınızı ekleyin ve yavaş yavaş çırpmaya
devam edin. Karışımın üzerine biraz süt biraz un ekleyerek çırpma işlemini
tamamlayın. Daha sonra karışımı iki kaba bölün.
Ayrı bir kapta
ılık süt ve kakaoyu yumuşayıncaya kadar çırpın.
Kakolu karışımı ikiye böldüğünüz vanilyalı karışımlardan bir tanesi ile
iyice karıştırın. Son olarak kakaolu karışımı vanilyalı karışımın üstüne
dökerek test çubuğu ile kakaoyu yedirin. Fakat çok karıştırmayın.
Kekinizi 50-60
dakika arası pişirin, 50. dakika itibariyle ara ara içinin pişip pişmediğini
kontrol edin. Kekinizi fırından çıkardıktan sonra servis tabağınıza geçirmeden
evvel mutlaka 5 dakika dinlendirin. Bu keki kapalı teneke kutuda 3-4 gün boyunca saklayıp yiyebilirseniz.
Sevgiler,
Yeşil
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder